Skal du ha billig leiebil er det blant annet veldig viktig at standardavtalen for leiebil leses nøye, selv om det kan høres veldig kjedelig ut. Ellers kan leiebilen din bli dyrere enn planlagt.
– Muntlig informasjon kan nemlig avvike fra det som står i leiekontrakten, sier fungerende leder i Forbruker Europa, Mathieu Veulemans.
Og det kan bli veldig dyrt hvis du er uheldig.
Finles forsikringsavtale
– Klager vedrørende leie av bil kan bli temmelig dyre, så det er viktig å være oppmerksom på hva slags forsikring man skal undertegne, sier Veulemans.
Som forbruker bør man ikke nøle med å be bilutleiefirmaet om eventuelle avklaringer, og man bør alltid dobbeltsjekke at det stemmer med hva som står i kontrakten.
Ulike betingelser
Forbruker Europa-lederen minner også om at ting ikke nødvendigvis er klare – selv om du har lest standardvilkårene på leiebilselskapets norske nettside – ved bestilling.
– Betingelsene du får i skranken, kan faktisk være mer detaljerte og mer spesifikke enn de du får på forhånd. Standardvilkårene når du bestiller bil på nett, er nemlig ofte mer kortfattede, og det kan være fortvilende, fastslår Veulemans:
– Det kan for eksempel være om bilen skal leveres med full tank eller ikke.
Store prisforskjeller
Dersom du har gjort et nettsøk, viser det seg raskt at prisforskjellene kan være store.
– Det er viktig finne ut hva som er inkludert i prisen, for eksempel dersom du vil ha GPS eller barnesete. Mye kan nemlig komme i tillegg.
Men gode priser lokalt, for eksempel på en Syden-plass, kan være litt for gode. Altså bør man se an firmaet:
– Hvis det er veldig billig, må man være obs på hva slags avtale man inngår. Bakgårdsutleiere kan bety utfordringer ved tekniske feil, mener Veulemans.
Kommer med leiebil-sjekkliste
– Du bør også være oppmerksom på at det kan finnes billigere alternativer enn det første tilbudet du henter inn. Vi har fått klager fra forbrukere som følte seg lurt siden utleieprisen var høyere enn fra andre firmaer.
Det lønner ofte seg å ta en liten runde før man bestemmer seg. Årsaken er at det ikke finnes klare bestemmelser som kan være til hjelp.
– I utgangspunktet vil ikke det europeiske direktivet om urimelige avtalevilkår komme til anvendelse, legger Veulemans til.